Släktforskning

Rönäs

 

Jag började släktforska för ungefär 20 år sedan. Det jag var mest nyfiken på då var att se hur många generationer tillbaka vi hade hetat Stenholm. Då var det mer tidsödande att forska. Man beställde hem microkort från SVAR och när de kom bokade man en läsapparat på biblioteket. Ibland visade det sig att man beställt fel kort och så fick man beställa igen och vänta ytterligare några dagar. Första sökningarna gjorde jag dock på Riksarkivet i deras material från SCB. Minns fortfarande vilken häftig känsla det var när jag kunde se min farfars födelse i födelseboken. Wow!

Efter ett tag hade jag kommit några generationer bakåt med även kört fast och gjorde ett uppehåll. Så har det fortsatt genom åren. Perioder av forskning och långa uppehåll. Jag gick vidare på min farmors sida. Därefter på min mammas släkt, som jag trodde skulle vara ännu svårare för att jag inte visste något om den, men som var mycket enklare att komma en bit bakåt på.

Det jag presenterar här är lite information om mina far- och morföräldrar och även data som sträcker sig längre bak och vidare ut, på anors syskon och deras familjer. En del är tillgängligt för alla, annat är skyddat med inloggning p.g.a. att det innehåller information om nu levande personer. Är du släkting till mig så hör av dig (välj på "kontakt" i menyn ovan) så får du tillgång till allt.

På mina farföräldrars sida så rör vi oss i Småland, t.ex. Kalmar, Ålem, Fliseryd, Högsby, Ryssby, Döderhult, Vånevik, Mönsterås och Madesjö. Förutom efternamnet Stenholm så är det mest en massa son-namn.

På mina morföräldrars sida så hamnar vi i Västerbotten, t.ex. Tärna, Lycksele, Sorsele, Stensele, Skellefteå och Norsjö. Här finns släktskap med ex. Johan Philipsson Hilduinen, som väl stora delar av Västerbottens inland härstammar ifrån men även med Ingemar Stenmark och Anja Persson. Vanliga efternamn är Burman, Samuelsson och en massa son-namn.